Op 18 maart 1920 wordt Willem Gerritsen in Scheveningen geboren, als derde kind van boekhouder Gerrit Jan Gerritsen (Haarlem 1889) en Heintje Goris (Elburg 1890). Hij houdt veel van literatuur, gedichten en klassieke muziek en doorloopt als enige in het gezin de hbs, waar hij tot de beste leerlingen van de klas hoort. Vervolgens gaat Gerritsen bij de PTT werken en schopt het tot adjunct-commies, maar hij hecht niet veel waarde aan zijn carrière. Veel liever gaat hij zeilen op zijn zelf gebouwde boot Tamalone, vernoemd naar de hoofdpersoon uit Arthur van Schendels roman Een zwerver verliefd (1904). Zijn vakanties brengt hij het liefst buiten door, kamperend aan de Kaag of bij Reeuwijk. Uit een sterk rechtvaardigheidsgevoel wordt Wim in de oorlog net als zijn vader lid van de CPN en gaat in het verzet.

De oorlog

Aan het begin van de oorlog woont de familie Gerritsen nog in Scheveningen, maar in mei 1941 verhuist het gezin naar de Mauvelaan 20 in Leidschendam. Vaders verzetsactiviteiten zijn in Den Haag in de gaten gelopen: hij is gearresteerd en weer vrijgelaten, maar het lijkt hem veiliger te verhuizen. Maar ook in Leidschendam blijven vader en zoon Gerritsen verzet plegen. Wim verspreidt onder andere de illegale CPN-krant De Waarheid. Jan Gerritsen assisteert op zijn werk in Rotterdam een OD-groep en post gegevens over Duitse oorlogsactiviteiten in de haven aan de Amerikaanse ambassade. En zo wordt vader op 17 januari 1942 nogmaals gearresteerd. Hij weet de doodstraf ternauwernood te ontlopen, maar wordt veroordeeld tot 15 jaar in een Duits tuchthuis. Vanaf dat moment neemt Wim als oudste zoon zijn vaders plek in.

Eind 1944 neemt Gerritsen het fatale besluit om samen met zijn vriend en collega Kees Louwerens, zeer waarschijnlijk ook communist, te crossen naar bevrijd gebied. Vader zit al bijna drie jaar gevangen, de Hongerwinter treft ook Leidschendam, het einde van de oorlog is nabij en de jongens hebben genoeg van het zich verstoppen voor de Arbeitseinsatz. Op nieuwsjaarsdag vertrekken ze op de fiets richting Dordrecht. In de buurt van Tiel schrijft Wim dat ze willen proberen naar Opheusden te komen. “Dan tot na de bevrijding Ma, als we elkaar niet meer terugzien tot ziens in het hiernamaals.” In de nacht van 7 op 8 januari belanden Wim en Kees echter niet in bevrijd gebied, maar ze worden gearresteerd door een Duitse wacht. Na zware verhoren door de SD in Velp worden ze op 7 februari als Todeskandidaten gevangen gezet in De Kruisberg. Pas in de zomer van 1945 zal de familie horen dat zowel vader als zoon Gerritsen niet meer leven.

Leer Willem Gerritsen kennen