Jan Blankestijn is geboren op 11 april 1914 in Nijkerk als zoon van Rijk Blankestijn (Nijkerk 1881) en Jannetje van Esveld (Nijkerkerveen 1885). Hij heeft twaalf broers en zussen. Het gezin Blankestijn woont in Hoogland en Amersfoort. In de jaren dertig dient Jan als militair bij het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL) in Indonesiƫ. Vanaf februari 1940 woont Blankestijn in Apeldoorn. Hij werkt daar in de Centrale Keuken en is koopman van tweedehands goederen. Blankestijn krijgt een relatie met Janna Wilhelmina Landman (Epe 1911), dochter van een dagloner. Hij woont met haar samen en krijgt drie kinderen, hoewel Janna officieel nog getrouwd is met L. Kalkman. Haar echtgenoot is echter tewerkgesteld in Duitsland en telkens als hij terugkomt waarschuwt Blankestijn de Arbeitseinsatz, zodat Kalkman weer wordt opgepakt en teruggestuurd. De omgeving vindt het ongehuwd samenwonen, bovendien met kinderen, schandalig.

De oorlog

Blankestijn wordt binnen het verzet gezien als een dubieuze figuur. In de oorlog maakt hij deel uit van een knokploeg en verzorgt Joden. Vanaf september 1944 maakt het plaatselijke commando van de Binnenlandse Strijdkrachten en het gewestelijk sabotagecommando gebruik van zijn diensten. Op deze manier zou Jan min of meer automatisch in de B.S. zijn overgegaan. Hij helpt bij droppings en heeft zelf ook Engelse wapens. Maar eigenlijk is Blankestijn een vrijbuiter. Zijn arrestatie zou ook niks met illegale activiteiten te maken hebben gehad.

Samen met twee vrienden zou Jan namelijk vermomd als politieagent voor eigen rechter hebben gespeeld op boerderijen waar zwarte handel was of zwendel met levensmiddelen tegen woekerprijzen. Op zondagavond 7 januari overvalt het drietal Gerrit Buitenhuis. Blankestijn draagt een politie-uniform. Zijn vrienden Dirk Proost en Jan Frank zijn zogenaamd rechercheurs in burger, die nogal ruw huiszoeking doen, waarop een gast van Buitenhuis Blankestijn herkent. De twee raken in gevecht en de overvallers vluchten ten slotte. Buitenhuis gaat naar de Feldgendarmerie, die hem doorverwijst naar de Nederlandse politie. Die herkent het trio en bij Blankestijn thuis vinden ze de politiekleding, een wapen, handgranaten en patronen. Daarop wordt foutief de SD ingeschakeld, die de drie mannen arresteert. Zo belandt hij na zwaar verhoor in De Kruisberg. Janna is zwanger van hun derde kind als hij komt te overlijden. Eind mei zal ze horen dat haar man niet meer leeft. Op 29 mei wordt Blankestijn in Apeldoorn begraven.

Leer Jan Blankestijn kennen