Op 28 juni 1906 wordt Hendrik van Wezel in Almelo geboren als zoon van Geertruida Christina Udinga (Goor 1888). Zijn moeder is op dat moment niet getrouwd, dus haar zoon draagt aanvankelijk de naam Udinga. Pas 9 jaar later wordt Hendrik geëcht als Geertruida op 5 juni 1915 in het huwelijk treedt met voerman (en later meubelmaker) Frederik van Wezel. Van Wezel trouwt in mei 1933 met Johanna Gezina Meintje Egbertsen (Ambt Almelo 1907). Het echtpaar krijgt twee kinderen: Frederik (1934) en Berend Jan (1937). De familie woont in Almelo. Van Wezel is bakker, broodventer en mede-eigenaar van Coöperatieve Bakkerij ‘De Nieuwe Tijd’. Hij heeft een idealistische instelling en zit voor de oorlog bij de Vereniging van Vrienden van de Sovjetunie.

De oorlog

Van Wezels verzetsactiviteiten in de oorlog beginnen met het helpen van Joden en dat is voor hem ook het belangrijkste: hij wil zoveel mogelijk mensen een onderduikplek geven en van eten voorzien. Van het een komt het ander: in 1940 begint Henk met het verspreiden van De Waarheid, de illegale partijkrant van de CPN. Bij de capitulatie van Nederland heeft de bezetter deze partij direct verboden en er wordt actief jacht op communisten gemaakt. In de herfst van 1943 wordt Van Wezel ook lid van de CPN, zonder dat zijn omgeving of zelfs zijn vrouw dit weet. Zijn vriend handelsagent G. Mulder, die hem dagelijks ziet, vertelt na de oorlog: “Hij heeft veelal zelfstandig zijn illegale werkzaamheden verricht, zonder daarin iemand te kennen, was altijd zeer gesloten…Waar hij zijn bescheiden vandaan haalde kan ik U ook niet zeggen, hoewel ik ze zelf ook voor enige onderduikers van hem ontving…Hij heeft echter zeer vele mensen kunnen helpen” (bron: CPN-archief). Een partijgenoot die exemplaren van De Waarheid een tijd bij hem bezorgt noemt hem “zeer betrouwbaar.”

Tegen het einde van de oorlog duikt Van Wezel met Mulder onder, maar ze worden beiden op 22 januari 1945 opgepakt. Bij een eerdere huiszoeking is Henk niet thuis aangetroffen, maar de buren vertelden de SD toen dat hij een verhouding zou hebben met een dame die Wolf heet. In januari bij een straatcontrole slaat de SD aan op een man met dezelfde achternaam, die bij navraag haar broer blijkt te zijn. Hierop wordt eerst de vrouw en vervolgens de bakker aangehouden. Van Wezel en Mulder worden gevangengezet in het Huis van Bewaring in Almelo naast elkaar: Henks cel is nummer 23. Hij krijgt het daar zwaar te verduren, zoals zijn vriend na de oorlog getuigt: “Hij is tijdens zijn verhoren door de S.D. ontzettend geslagen, moest enige tijd zijn bed houden in de gevangenis, daar hij door mishandeling niet in staat was te lopen of te eten.” Helaas slaat de bakker door en laat onder andere de naam van accountant Piet de Kok los. Die wordt vervolgens opgepakt en op 2 februari door de SD verhoord. De Kok komt net als Van Wezel in het Huis van Bewaring in Almelo terecht en uiteindelijk worden ze op 25 februari beiden overgeplaatst naar De Kruisberg. Op vrijdagochtend 27 april wordt de bakker onder zeer grote belangstelling van de bewoners uit zijn wijk Sluitersveld begraven op de algemene begraafplaats van Almelo. Zijn jeugdvriend en partijgenoot A. van Eijsden schrijft in De Waarheid: “Als vriend vanaf de schoolbanken, heb ik je later, als steeds bereidwillig collega en als geestverwant, meer en meer als groot humaan mens leren waarderen, zodat je bij mij als bij zovelen, in prettige herinnering zult blijven voortleven.” Henk van Wezel staat vermeld op het Monument voor de Gevallenen in Almelo.

Leer Hendrik van Wezel kennen