Op 19 april 1920 wordt Cornelis Joan – Kees – Louwerens in Amsterdam geboren, als oudste zoon van koopman Jan Louwerens (Brielle 1875) en zijn vijftien jaar jongere Belgische echtgenote Elisabeth Gabriella Josephina Versteeg (Antwerpen 1890). Kees heeft een jongere broer en zus: Kleis Jan (1922) en Elisabeth Theodora – Elly – (1925), die beiden in Den Haag worden geboren. Maar zijn ouders scheiden en moeder woont met haar drie kinderen tot november 1943 in Scheveningen aan de Harstenhoekweg 26: een buurt met veel Joden. Dan verhuizen ze voor de bouw van de Atlantikwall naar Voorburg, Park Leeuwestijn 57. Louwerens werkt bij de PTT als kantoorbediende en is een collega en vriend van Wim Gerritsen. Wim woont tot mei 1941 net als Kees in Scheveningen. Wellicht kennen ze elkaar al van school.

De oorlog

Gerritsen en zijn vader zitten in het verzet en zijn lid van de CPN. Kees mogelijk ook. De familie Louwerens stamt uit de arbeidersklasse en zijn zus Elly – verpleegster – zal zich in de jaren vijftig met een Barriel verloven: een Haagse arbeidersfamilie, die in de oorlog de CPN-verzetsman Willem Barriel voortbrengt. Louwerens zal dan net als Wim en veel andere communisten de illegale partijkrant De Waarheid hebben verspreid. Hij is in ieder geval strijdlustig genoeg om zich samen met Gerritsen in januari 1945 bij de geallieerden aan te willen sluiten. Want op nieuwjaarsdag vertrekken Kees en Wim op de fiets naar Dordrecht en vandaar richting Opheusden in Gelderland. Het is de Hongerwinter, het einde van de oorlog is nabij en ze zijn het zat om zich te verstoppen voor de Arbeitseinsatz. De jongens slapen onderweg bij een boer in het stro en bij een schoenmaker, waar midden in de nacht hun bedden door Duitse soldaten worden gevorderd. Bij de brug naar Zaltbommel is het gedreun van zware artillerie zeer goed te horen. Er is veel meer eten dan thuis in Voorburg: erwtensoep, pas geslacht varken, pap, spek en appelmoes. In de nacht van 7 op 8 januari proberen de mannen langs Kesteren naar Opheusden en bevrijd gebied te crossen. Ze laten hun fietsen achter en lopen door weilanden die onderwater staan. Uiteindelijk zien ze een boerderij in de verte, maar daar aangekomen spreekt een Duitse wacht hen aan.

Louwerens en Gerritsen worden gearresteerd en zwaar verhoord door de SD in Velp. Beiden krijgen het stempel Todeskandidat. Hun verzetsactiviteiten voor de CPN zouden dat verklaren. Op 7 februari zitten de twee vrienden opgesloten in De Kruisberg in Doetinchem. Ze zitten in verschillende cellen en zien elkaar alleen bij het luchten. Dan mag er echter niet worden gepraat. De families komen via via te weten dat de jongens zijn gearresteerd en verhoord in Velp, maar na de bevrijding wordt er reikhalzend naar hun thuiskomst uitgekeken. Pas in juli komt als donderslag bij heldere hemel het nieuws dat de jongens niet meer leven. In oktober 1945 bezoeken de twee moeders samen het graf van hun zoons in Varsseveld. Uiteindelijk worden Kees en Wim naast elkaar op Ereveld Loenen begraven.

Leer Cornelis Joan Louwerens kennen